Situated in the beautiful Franschhoek winelands, the project involved a renovation to the existing house. The amount of light and spatial connections within the house needed to be improved. Along with this, quality outdoor living space needed to be designed and a connection established between the lower level garden and the home – this was done by introducing a raised terrace with the pool and stepped planters.

The internal configuration was rationalised.  Space ordering and connections were created by a strong cross-axis with views from the entrance through to the garden, and from the kitchen across the living room. The cramped entrance hall was demolished and a new staircase constructed to create a light and elegant space which incorporates views through to the garden and water feature.

The clients are avid gardeners and had a beautiful kitchen vegetable garden built.  A substantial garden project is ongoing and a new workshop was built as a separate wing to the house. This beautiful workshop is extremely well-appointed and the meticulous ordering and arrangement of tools is an inspiration.

Photoghraphy: Rob Mills

Country Home in Franschhoek Winelands

PROJECT TEAM

STRUCTURAL ENGINEER:
Engineering Analysis Services
info@easengineers.co.za (E)
021 761 9296 (T)
021 762 4872 (T)
021 761 9402 (F)

QUANTITY SURVEYOR:
Heinrich Beer Quantity Surveyors
info@hbqs.co.za (E)
021 424 3711 (T)
021 424 4312 (F)

CONTRACTOR:
CIR Construction
cir@iafrica.com (E)
021 876 4925 (T)
083 325 0090 (E)

LANDSCAPER:
Go Green
amaxwell@iafrica.com
021 852 6884 (T)
082 650 7664 (C)